afbeelding van EatGreen

Zuivelvervangers deel 1 - Sojamelk

 

Beste mensen,
naar aanleiding van onze laatste poll komt hier een kleine serie over zuivelvervangers. We beginnen met de meest bekende zuivelvervanger - de sojamelk. Ook kunt u zich verheugen op een paar weetjes over kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk en lactosevrije melk. Mocht u nog informatie willen hebben over een hierboven niet genoemde zuivelvervanger, laat het ons dan weten.

Sojamelk

Sojamelk of sojadrank is een drank gemaakt van sojabonen. In Azië is het een gebruikelijke drank, die ook als maaltijd(vervanger) genuttigd wordt. In het Westen wordt sojamelk vooral gedronken als melkvervanger door vegetariërs, veganisten en mensen die lactose-intolerant zijn.

Sojamelk is afkomstig uit China. In China werd de sojaboon reeds lange tijd gebruikt als voedsel, al voordat er sprake was van een schriftelijke overlevering. Later werd de sojaboon, en voedselproducten gebaseerd op de sojaboon, overgebracht naar Japan. De ontdekking en ontwikkeling van sojamelk wordt toegeschreven aan Liu An van de Han-dynastie in China (circa 164 v.Chr.).

Traditionele sojamelk, een stabiele emulsie van olie, water en proteïne, is niet meer dan een waterextract uit sojabonen. De vloeistof wordt gemaakt door droge sojabonen te laten wellen, en met water fijn te malen. Sojamelk bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid proteïnen als koemelk (ongeveer 3,5%), en 2% vet, 2,9% koolhydraten en 0,5% as. Je kunt zelf sojamelk maken met traditionele keukenapparatuur of met een sojamelkmachine.

Qua voedingswaarde ligt sojamelk dicht tegen koemelk aan, hoewel veel sojamelk die te koop is toegevoegde vitaminen bevat, zoals vitamine B12. Van nature bevat sojamelk ongeveer dezelfde hoeveelheid (maar niet identieke) proteïnen als koemelk, maar weinig verteerbare calcium. Om dat te compenseren wordt aan sojamelk vaak calcium toegevoegd die wel door de mens verteerd kan worden. In tegenstelling tot koemelk bevat sojamelk weinig verzadigde vetten en geen cholesterol, wat hart- en vaatziekten helpt voorkomen. En sojamelk bevat in tegenstelling tot koemelk geen lactose, een stof die oorspronkelijk door de mens van nature niet kan worden verteerd.

Sojamelk wordt als gezond alternatief voor koemelk gezien onder andere vanwege het positieve effect op het bloedsuikergehalte bij diabetes, het natuurlijke gehalte vitamine E en onverzadigde vetten. Vanuit medische hoek is er echter ook kritiek op sojamelk, onder andere vanwege het gehalte aan fyto-oestrogenen en aluminium.
Sojamelk heeft een uitgesproken smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd. In de laatste jaren is de smaak van sojamelk echter een heel stuk verbeterd. Ook is er sojamelk met smaak te koop (o.a. vanille, banaan, chocolade). Bij deze melk is de sojasmaak bijna niet te proeven. Met sojamelk kan worden gekookt net zoals met koemelk, maar het brandt wel sneller aan dan koemelk.

Bron: o.a. www.wikipedia.nl