afbeelding van EatGreen

Zuivelvervangers deel 4 - Rijstmelk en lactosevrije melk

Rijstmelk

Rijstmelk is een soort granenmelk gemaakt van rijst. Meestal wordt het gemaakt van bruine rijst en wordt niet gezoet. De zoete smaak van de meeste rijstemelken komt van de enzymen en natuurlijke suikers in de melk. Toch worden sommige comerciele rijstemelken bijgezoet met bijvoorbeeld agave of suikerriet siroop.

Rijstmelk wordt gemaakt door het koken van rijst in een grote hoeveelheid water. Daarna wordt het gemalen en de mengsel wordt uitgeperst. Thuis kan rijstmelk worden gemaakt door het koken van rijstemeel in een ruime hoeveelheid water. In vergelijking met gewone melk bevat rijstmelk meer koolhydraten, maar bijna geen calcium of eiwit en helemaal geen cholesterol of lactose. Aan de comerciele rijstemelken worden vitaminen en mineralen toegevoegd, onder andere zijn het calcium, vitamine B12, vitamine B3 en ijzer. Rijstemelk is bij uitstek geschikt voor mensen met koemelk-, soja- of notenallergie. Helaas is het niet geschikt als zuigelingen voeding in verband met de lage voedingswaarde.

Rijstmelk kan gebruikt worden net zoals koemelk of sojamelk. Het is prima rauw te drinken, maar de romige smaak ontbreekt en de rijstsmaak is sterk aanwezig. Koken met rijstmelk is even uitvogelen, maar een pap of een cakekje zou moeten lukken. Het brandt wel sneller aan dan koemelk.

 

Lactosevrije melk

Lactosevrije melk is eigenlijk geen echte zuivelvervanger. Het gaat namelijk om gewone koemelk, maar dan zonder de stof lactose. Dit wordt bereikt door het toevoegen van de enzym lactase aan de melk. Deze splitst lactose in glucose en galactose, zodat de negatieve gevolgen van lactose niet optreden. Dit betekent dus dat lactosevrije melk geschikt is voor mensen met koemelk allergie, maar niet voor veganisten of ovo-vegetariers. Sinds 2006 is lactosevrije melk beschikbaar in vrijwel elke supermarkt.

De enzym lactase wordt ook vaak toegevoegd aan sommige soorten roomijs om de smaak en structuur te bevorderen. Het is ook te koop bij de apotheek in de vorm van pilletjes of poeder.
Met lactosevrije melk heb ik helaas geen ervaring, maar ik neem aan dat het koken en nuttigen van het melk net zo gaat als bij gewone koemelk.